Veranderingen in je organisatie. Hoe ga je ermee om?

Groei

Home » Groei » Veranderingen in je organisatie. Hoe ga je ermee om?

“Het enige dat constant zal zijn is verandering”

Dat zei de Griekse filosoof Heraclitus al zo’n 2.500 jaar geleden en dit geldt nu nog steeds. Zeker voor bedrijven. Het is een enorme uitdaging hoe je deze constante veranderingen goed vertaalt binnen je organisatie en ervoor zorgt dat ze echt worden toegepast in het dagelijks werken. In dit artikel vertellen we je over de verschillende soorten veranderingen en geven we je een aantal tips & tricks.

Benieuwd hoe TopoCloud helpt bij het vertalen van de continue veranderingen binnen je organisatie? Laten we kennismaken

PLAN EEN KENNISMAKING

Welke veranderingen in je organisatie zijn er?

Veranderingen binnen de organisatie komen van twee verschillende kanten. Er is een interne drive om te veranderen of de verandering wordt van buitenaf opgelegd. In beide gevallen kunnen ze veel impact hebben op de dagelijkse werkzaamheden.

Bekende interne drivers zijn:internal drive

 • Groter concurrentievoordeel creëren
 • Processen stroomlijnen (inefficiënties tackelen)
 • HRM problemen oplossen (verloop, verzuim of personeelstekorten)
 • Behoefte aan grotere winsten of meer rendement

 

Bekende externe drivers zijn:External drive

 • Eisen van de klant
 • Nieuwe concurrenten die opstaan
 • Technologische veranderingen
 • Veranderingen in kosten
 • Veranderingen in wetgeving

Verandermanagement. Hoe ga je om met deze veranderingen?

Voor dergelijke verandertrajecten kun je kiezen voor een incrementele aanpak in je organisatie. Waarbij je met kleine stapjes de verbeteringen uitrolt. Of je kiest voor een complete koerswijziging waarbij van je vanaf een bepaalde datum het roer compleet omgooit.

In de meeste gevallen zijn de incrementele veranderingen het beste voor de organisatie en het minst risicovol. Daarnaast kun je de kleine stapjes gemakkelijk monitoren en waar nodig bijschaven.

Hoe ga je om met weerstand?

Bij elke verandering, klein of groot, kun je op weerstand stuiten. De meeste weerstand in een team ontstaat doordat het direct impact heeft op het dagelijkse werk van je medewerkers. Dit kan onzekerheid en stress veroorzaken.

Daarnaast ontstaat er ook vaak weerstand doordat veranderingen niet goed of half gecommuniceerd worden. Om dit te ondervangen is het noodzakelijk om van tevoren een plan te schrijven waarin je de verandering beschrijft en doelen duidelijk en meetbaar neerzet.

Tips & Tricks voor veranderingen in je organisatie

TopoCloud is een digitaal platform dat bedrijven helpt bij het ontwikkelen en implementeren van transities en veranderingen binnen de organisatie.

Belangrijke pijlers bij het succesvol doorvoeren van verbeteringen:

 1. Omschrijf de noodzaak en de aanleiding van de wijziging.
 2. Creëer een klein team dat de verandering omarmt. Samen met dit team rol je de wijzigingen uit.
 3. Formuleer een korte visie (beschrijf de uiteindelijke situatie) om je verandering kracht bij te zetten.
 4. Communiceer deze visie binnen je bedrijf en probeer continu obstakels weg te halen (door bijvoorbeeld hierover met mensen in gesprek te gaan).
 5. Zorg voor Quick Wins. Niemand wil een jaar wachten voordat het eerste effect optreedt. Vier met je organisatie deze Quick Wins 🎉.
 6. Borg de verbetering. Zorg ervoor dat deze echt onderdeel uitmaakt van het dagelijkse werken. Verwerk de verandering in protocollen, procedures en/of beleid.

Plan een vrijblijvende kennismaking

TopoCloud helpt je bij het vertalen van de continue veranderingen binnen je organisatie. Benieuwd hoe? Plan hieronder een kennismaking met een van onze experts.


 

Er komt een moment waarbij je duidelijk onderscheid gaat maken. Ben ik nu aan het werken IN mijn bedrijf of werk ik nu AAN mijn bedrijf.
Ontdek hoe het zit: Werk jij al AAN je bedrijf?

Let's go!

Wil jij ook werken AAN je bedrijf? Start met een goed plan, een duidelijke route en werk vooral samen. Want dan kun je grote hoogtes bereiken.

Zet de eerste stap in je nieuwe avontuur met TopoCloud!